Lastig gedrag als spiegel.

Waarom gedraagt een kind zich zoals het zich gedraagt?

 

Als volwassenen vragen we ons vaak af waarom een kind bijv. niet luistert, stout doet, niet mee wil werken, een grote mond heeft, moeilijk slaapt, problemen met eten heeft, het lukt niet om zindelijk te worden etc.

Het antwoord op alle vragen is dat een kind ons iets wil vertellen met dat gedrag. Op het moment dat wij ons zorgen maken of irriteren aan het gedrag zegt dat iets over onszelf. Het kind spiegelt ons als volwassene, het laat ons zien wat we doen, deden of waar we nog aan mogen werken. Een kind gedraagt zich nooit zonder reden.

 

Waarom verteld een kind dit door "lastig" gedrag?

Puur omdat het de woorden er niet voor heeft en het onbewust gaat. Een kind bedenkt niet van te voren "nu ga ik eens even lastig doen".
Stel jezelf de vraag "wat zegt het gedrag van mijn kind over mij"?